blog.

Klant in de kijker - Text Fairy

scroll
08 March 2024
-
auteur(s):
Lisa Ryckebusch

Geloven in jezelf en hard werken: als die elementen aanwezig zijn, dan ben je al op de goeie weg. Je kan alles bereiken, als je er zelf maar in gelooft! - Josefien De Bock

In het kader van Internationale vrouwendag, zetten we graag eens een klant in de kijker. De vrouw achter Text Fairy, Josefien De Bock, neemt je mee in haar ondernemersverhaal als copywriter aka tekstenfee. Laat je inspireren door haar boeiend verhaal onder het moto: Geloven in jezelf en hard werken: als die elementen aanwezig zijn, dan ben je al op de goeie weg. Je kan alles bereiken, als je er zelf maar in gelooft!

Hoe startte jouw ondernemersdroom Josefien?

Dat ik mijn eigen onderneming zou starten, stond nooit echt in de sterren geschreven. Ik kom niet uit een ondernemersnest, dus het kwam gewoon niet bij me op dat het zou kunnen. Het is allemaal vrij toevallig begonnen. Nadat ik afgestudeerd was als Master Taal- en Letterkunde (Nederlands & Engels) ging ik aan de slag als projectmanager in een reclamebureau. Een zeer toffe job, maar ik miste het om zelf te schrijven en met taal bezig te zijn. Daarom startte ik in februari 2014 als copywriter in bijberoep onder de naam Text Fairy. De tekstenfee dus! Ik heb dit een goeie 2 jaar gecombineerd met mijn fulltime job in loondienst. Uiteindelijk was het niet meer te combineren, ik was van ’s morgens tot ’s avonds aan het werk en meestal ook in het weekend. Ik had ondertussen een zoon, en de mix van dat alles was niet meer vol te houden. Ik moest keuzes maken. In de zomer van 2016 ben ik uiteindelijk gesprongen: ik werd fulltime zelfstandige.

Hoe is jouw onderneming geëvolueerd over de jaren en wat doe je het liefst?

Ik doe nog altijd wat ik in het begin deed: schrijven, schrijven, schrijven. En ik ben nog altijd the one & only tekstenfee. Ik werk voor klanten in uiteenlopende sectoren, van business en tech over HR en IT tot sport, health en lifestyle. Ik focus bewust niet op één niche of sector, want net die variatie vind ik zo leuk. Ik leer continu bij, ik vind het een enorm geschenk dat ik door mijn job mijn kennis blijf uitbreiden en ik zo telkens een beetje slimmer word. In die tien jaar dat ik bezig ben, heb ik een groot klantenbestand opgebouwd en er komen er nog regelmatig nieuwe bij. Ik heb met al mijn klanten een leuke band. Ik ga op een informele manier met hen om, zo is het fijn samenwerken. Alle opdrachten zijn leuk, op hun eigen manier. Ik heb de voorbije jaren al heel wat boeiende mensen mogen interviewen en dat zijn toch dingen die bijblijven. Zeker als ze mij nadien laten weten dat ze zeer tevreden zijn met het artikel dat ik over hen schreef. Complimentjes doen zoveel deugd!

Wat was jouw eerste mijlpaal?

Ik doe mijn job zodanig graag dat ik elke week wel één of meerdere momenten heb waarop ik denk: ik heb de mooiste job die er is en ik ben zo fier op wat ik al bereikt heb! Een beetje fierheid en zelfvertrouwen kunnen zeker geen kwaad.  Een verwezenlijking waar ik ontzettend trots op ben, is het boek dat ik schreef in 2019: “Go Run”. Het was een zot idee dat ik eens ‘op goed geluk’ doorgemaild had naar een uitgeverij. Enkele weken later kreeg ik antwoord: ze vonden mijn idee goed en ik kon van start gaan. Het schrijven van mijn boek heeft me veel bloed, zweet en tranen gekost, daar ga ik eerlijk over zijn. Ik ben een enorme perfectionist en het moest dus tot in de puntjes af zijn. Maar ik was en ben nog altijd zo blij met het eindresultaat! Mijn boek is voor mij de bevestiging dat je alles kan bereiken, als je er maar zelf in gelooft. Dat is trouwens mijn mantra dat geldt voor het volledige ondernemerstraject dat ik al heb afgelegd. Geloven in jezelf en hard werken: als die elementen aanwezig zijn, dan ben je al op de goeie weg.

Lukt het met al dat werk wel om een goede balans werk-privé te vinden?

Zoals ik al zei: ik vind oprecht dat ik de mooiste job heb die er bestaat. Ik doe mijn werk ontzettend graag. Mijn bedrijf is toch wel een beetje mijn tweede kindje. Al zie ik mijn eerste kindje (Emil is intussen 11, ik ben alleenstaande mama) wel het liefst van al uiteraard. Ik ben enorm gedreven en ambitieus en ik werk heel hard. Soms een beetje té hard, besef ik. Ik werk vaak ’s avonds en in het weekend. Maar het voelt niet altijd zo aan en ik klaag daar niet over, want het is mijn eigen keuze. Het is een cliché, ik weet het, maar als je doet wat je graag doet, heb je vaak niet het gevoel dat je aan het werken bent. Voor mij hoeven werk en privé niet gescheiden te zijn. Ik werk alleen, dus ik ben mijn bedrijf en omgekeerd. Dan is het onvermijdelijk dat werk en privéleven elkaar voor een groot deel overlappen. En dat is oké. Ik moet opletten dat ik voldoende rustmomenten inlas, maar dat is eigen aan gedreven ondernemers denk ik. Ik ben een perfectionist en ik zoek graag de grens op… Ik ga er vaak eens over, maar ik ken mezelf intussen goed genoeg om dan een beetje gas terug te nemen. En ik heb een goed netwerk dat mij daar ook af en toe op wijst, dat helpt ook. Ik ben een hele gelukkige onderneemster, al tien jaar lang. Ik hoop dit nog vele tientallen jaren te kunnen doen!

 

Wens je meer info over Josefien? Neem dan zeker een kijkje op haar website www.textfairy.be.

Connecteer op LinkedIn

Volg haar avonturen op Instagram

text fairy geloven in jezelf