blog.

Verkoopfactuur aanmaken in Billit

scroll
23 February 2024
-
auteur(s):
Lisa Ryckebusch

Hoe maak je een verkoopfactuur aan in Billit? 

Je kunt op verschillende manieren een verkoopfactuur aanmaken:

  1. vanaf de snelkoppeling op het dashboard
  2. door op 'Toevoegen' te klikken in het submenu 'Facturen' van het menu 'Inkomsten'
  3. door een factuur als verkoopfactuur aan te duiden bij het importeren via de snelle invoer

In het laatste geval importeer je een bestaande verkoopfactuur (dat kan een oude factuur zijn of een factuur die je hebt gemaakt in andere software) en vul je de gegevens aan bij het importeren in de snelle invoer. Na het opslaan komt de factuur in de lijst met 'Inkomsten' terecht van waaruit je ze meteen (via Peppol) kan versturen.

 

In de eerste twee gevallen maak je zelf een factuur aan en vul je zelf de gegevens in op factuur. In het derde geval importeer je dus een bestaande factuur.

Nadat je de factuur hebt aangemaakt kan je de gegevens invullen. Als je een bestaande factuur hebt geïmporteerd via de snelle invoer kun je deze stap overslaan.

Kies je klant uit de klantenlijst of creëer een nieuwe klant bij het aanmaken van je factuur. Afhankelijk van het land waarin je onderneming is gevestigd, zoekt Billit automatisch de gegevens van een klant op in de lokale btw-databank wanneer je de naam of het btw-nummer begint te typen in het vak ondernemingsnummer van de klantenfiche. Zo hoef je zelf de gegevens van je klant niet op te zoeken.

Vul alle gegevens aan:

  • Vergeet bij facturen aan overheidsinstanties het PO-nummer niet in te vullen.
  • De gestructureerde mededeling wordt automatisch door Billit gegenereerd en kan je niet aanpassen.
  • Je kan aanduiden of een factuur al betaald is.
  • Kies de factuurlay-out voor de pdf-versie (visuele weergave) van je factuur. In onze help vind je meer info over de factuurlay-out.

Bij het invullen van de orderlijnen kan je de producten en/of diensten kiezen uit het menu 'Producten', of je kan nieuwe producten aanmaken tijdens het opstellen van je factuur.

Na het invullen van alle gegevens kan je de factuur opslaan als ontwerp (in dit geval wordt de factuur nog niet gecreëerd en krijgt ze nog geen nummer) of definitief creëren zodat je ze kan versturen. Je kan de factuur eventueel ook nog omzetten in een periodieke factuur.

Je factuur versturen via Peppol

Zorg eerst dat je Peppol-verificatie werd geactiveerd in Billit. Neem een kijkje hiervoor op de website van Billit onder helpartikelen via volgende link.

Is je klant verbonden met het Peppol-netwerk? Klik dan op de groene Peppol-knop om je factuur te versturen. Deze knop is enkel zichtbaar wanneer Billit via de Peppol-identifier (btw-, kvk- of GLN-nummer) herkent dat het bedrijf aangesloten is op het Peppol-netwerk. Nadat je factuur is verstuurd, zie je in het berichtenkader de status van je factuur staan, namelijk ‘In wachtrij’ of ‘Verzonden’.

Sommige facturatiesoftwarepakketten sturen ook nog een bevestiging terug nadat ze de factuur geïmporteerd hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het Mercurius-platform dat in België door de overheidsdiensten wordt gebruikt.