blog.

Peppol: de sleutel tot veilige elektronische facturatie

scroll
23 February 2024
-
auteur(s):
Lisa Ryckebusch

Peppol, wat is het en hoe werkt het netwerk?

Peppol staat voor ‘Pan-European Public Procurement Online’. Het is een gestandaardiseerd netwerk voor de elektronische uitwisseling van zakelijke documenten, zoals facturen. Dit netwerk verbindt bedrijven in heel Europa en daarbuiten en vereist verificatie van zowel ontvanger als verzender, waardoor het veel veiliger is dan standaard e-mail. Door je eenmaal aan te sluiten bij Peppol, ben je automatisch verbonden met alle andere deelnemers van het netwerk.

Concreet betekent dit dat facturen in een UBL-formaat veilig en betrouwbaar verstuurd worden. UBL staat voor Universal Business Language en is zo geformatteerd dat er bepaalde vaste velden worden ingevuld, die dan eenvoudig en foutloos door het boekhoudprogramma kunnen worden ingelezen.

Waarom Peppol gebruiken?

Snel, veilig en efficiënt. Precies wat je nodig hebt als ondernemer, maar ook voor ons als accountant heel handig. Zo kan je facturen onmiddellijk naar een boekhoudsoftware sturen, waardoor we de facturen sneller kunnen verwerken. Tegelijkertijd wordt de manuele gegevensinvoer geminimaliseerd.

Voordelen van Peppol op een rijtje

  • Verhoogde efficiëntie: snellere factuurverwerking, vlotter inzicht in je bedrijfstoestand.
  • Minder administratiekosten, zoals personeels-, verzend- of printkosten.
  • Mogelijkheid om een QR-code toe te voegen aan facturen, wat zorgt voor snellere betalingen.
  • Verminderde kans op fouten door de gestandaardiseerde aanpak van Peppol en de geautomatiseerde verwerking.
  • Internationale erkenning en ondersteuning, ongeacht locatie, valuta of gebruikte boekhoudsoftware van de onderneming.
  • Duurzame manier van werken.

Wist je dat …

De boekhoudsoftware Yuki en Billit al ondersteuning bieden voor Peppol? Ontdek in onze blog 'Een verkoopfactuur opmaken in Billit' hoe je deze kan linken met het Peppol netwerk.

Twijfel dus niet!

Heb je vragen over je boekhoudsoftware of de mogelijkheden van Peppol? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies.