De verplichte invoering van digitale facturatie, ook wel e-invoicing genoemd, tussen ondernemingen wordt een feit vanaf 1 januari 2026. Dat heeft Minister Van Peteghem aangekondigd in een persbericht op 29 september 2023. Accountant Anja Coppin van A.Coppin & Partners, en eigenaar van bedrijvencentrum TVELT, geeft wat meer info in het magazine Overondernemers.be (uitgave dec '2023).
“Minister van Financiën Vincent Van Peteghem benadrukt dat deze maatregel zal leiden tot een kleinere btw-kloof en meer rechtvaardigheid, alsook een belangrijke administratieve vereenvoudiging”, licht Anja toe. Hij wil een rechtvaardiger systeem waardoor de ontvangen btw-inkomsten overeenkomen met wat er werkelijk door de overheid ontvangen wordt.
Concreet betekent e-invoicing dat uitgaande en binnenkomende facturen digitaal moeten worden opgemaakt, verzonden en ontvangen. Het tijdperk van facturen printen en per post verzenden en die dan in mappen bij de boekhouder binnenbrengen, is dus binnenkort voorbij.
Deze maatregel komt er niet zomaar. E-invoicing is al langer een grootschalig project van de Europese Unie, waarin elke lidstaat zelf bepaalt hoever hierin wordt gegaan. België is hier zeker geen koploper, maar komt nu stilaan toch opdreef. Sinds oktober 2022 is digitale facturatie al verplicht voor overheidsopdrachten vanaf een bepaald bedrag. Die maatregel werd de voorbije maanden steeds strikter. Pas vanaf januari 2026 wordt het ook in B2B verplicht.
Digitale facturatie betekent echter niet dat je je factuur enkel als pdf per mail verstuurt. De overheid heeft ervoor gekozen het Europese PEPPOL-netwerk te gebruiken. Door zich éénmaal aan te sluiten, wordt een onderneming automatisch met alle andere deelnemers van het netwerk verbonden. Dit netwerk wordt ook al in heel wat andere lidstaten gebruikt. Concreet betekent het dat facturen in een UBL-formaatveilig en betrouwbaar verstuurd worden. UBL staat voor Universal Business Language en is zo geformatteerd dat er bepaalde vaste velden worden ingevuld, die dan eenvoudig en foutloos door het boekhoudprogramma kunnen worden ingelezen.
“Reeds heel wat facturatieprogramma’s bieden reeds UBL aan”, licht Anja toe. “Dit systeem biedt alleen maar voordelen: je kan vlot facturen maken, waar je ook bent en ze snel en eenvoudig versturen, je kan een QR code toevoegen waardoor je klant sneller betaalt, je hebt geenkosten meer voor papier en postzegels, de facturen worden vlot ingelezen in een boekhoudsoftware, enz.
Overondernemers.be brengt drie keer per jaar een magazine uit, steeds gebaseerd op enkele ondernemersthema. Ook interesse in het magazine en de andere thema's?
Je kan deze ook digitaal downloaden via volgende link https://www.overondernemers.be/nl/magazine-podcast.