blog.

Tips om het maximale uit je belastingsaangifte te halen

scroll
04 April 2024
-
auteur(s):
Lisa Ryckebusch

📑 Ben jij wel zeker dat je alle essentiële documenten bijhoudt en doorstuurt naar je boekhouder?

 Check deze belangrijke tips om het maximale uit je belastingaangifte te halen:

vergeten

In de drukte van het bijhouden van de boekhouding worden soms essentiële documenten over het hoofd gezien. Wij sommen even op wat je zeker niet mag vergeten:

  • Bonnetjes worden vaak vergeten. Ja, het vraagt soms veel werk om ze in te scannen en te boeken, maar de bonnetjes voor kleine uitgaven kunnen snel oplopen en een aanzienlijk deel van de bedrijfsuitgaven vertegenwoordigen. Zorg dat je ze systematisch verzamelt en verwerkt! Dit minimaliseert het risico op fouten en zorgt voor een nauwkeurig financieel overzicht van de onderneming. Pas wel op bij de verwerking, want van bonnetjes kan je geen btw aftrekken. BTW aftrek is enkel mogelijk aan de hand van facturen! Let dus op met bijvoorbeeld ticketjes van brandstof. Wij raden altijd aan om een tankkaart aan te schaffen op naam van de firma, dan krijg je automatisch facturen van je tankbeurten.
  • Wist je dat er voor restaurantkosten, onthaalkosten, relatiegeschenken > 50 euro en voor representatiekosten (= kosten die gemaakt worden bij het onderhouden van zakelijke relaties) geen btw aftrekbaar is.
  • Kan je uit de bonnetjes niet direct afleiden waarover het gaat? Noteer er dan een korte uitleg bij, zo kunnen wij deze ook gemakkelijker verwerken.
  • Facturen van het sociaal bureau kan je inbrengen in je belastingen. Zorg dus zeker dat je alle documenten van het sociaal bureau goed bijhoudt, niet enkel de loonbrieven.
  • Hou ook de details van facturen bij, zoals offertes, vermeldingen waarover het gaat. Je boekhouder weet niet altijd waar de kosten naar toe gaan. Denk bijvoorbeeld aan een factuur van Ikea. De MALM, kan zowel een bed, ladekast of bureau zijn. Door deze extra informatie kan de factuur vlotter verwerkt worden, en vermijd je bijkomende vragen.
  • Facturen van je internetprovider, vb. Telenet, of energieleveranciers: stuur hun mails niet rechtstreeks door naar ons. Tegenwoordig wordt er vaak met een link gewerkt, die vervalt of waarvoor je eerst op een portaal moet inloggen, waardoor wij als boekhouder niet aan de factuur kunnen. Download eerst zelf de factuur en stuur dan dat document door naar ons.
  • Wist je dat? Het scannen van een bonnetje is nog steeds veel beter van kwaliteit, dan een foto met je gsm. Zorg er steeds voor dat je het bonnetje niet ondersteboven of langwerpig scant voor je eigen gemak. Zo is het veel beter leesbaar. Tegenwoordig gebruiken we ook apps voor bonnetjes en digitale facturen. Wil je hier meer over weten? Vraag het ons!