blog.

5 tips om de coronacrisis te overleven

scroll
13 April 2020
-
auteur(s):
Anja Coppin

Veel ondernemers worden sinds 13 maart 2020 getroffen door de coronacrisis: hun bedrijf werd verplicht gesloten, veel/alle werknemers werken van thuis uit, hun omzet daalt drastisch door de onzekere tijden, dit laat zich ook voelen op hun bankrekening…
Omdat wij als boekhouder al meer dan 25 jaar onze rol van adviseur ter harte nemen, willen wij vanuit onze kennis en ervaring een aantal tips meegeven aan elke ondernemer. Zo komt u deze moeilijke periode makkelijker door.

TIP 1 - Vraag het aan!
 

In crisistijden kent men zijn vrienden! U betaalt als ondernemer sociale bijdragen en belastingen. In ruil hiervoor heeft u, bij een crisis, recht op verschillende steunmaatregelen:

 • Heeft u al overbruggingsrecht aangevraagd bij uw sociaal verzekeringsfonds? Hou rekening met lange verwerkingstijden als u het formulier via mail of per post opgestuurd heeft. Een aantal sociale kassen (bv. Xerius, Acerta…) hebben het op hun website geplaatst om online in te vullen. Wij raden aan om dit te doen voor een vlottere verwerking en uitbetaling. Dat kan via deze links:
  Bent u niet zeker of u in aanmerking komt voor het overbruggingsrecht? Check de website van het RSVZ of Unizo/NSZ. Zij updaten hun informatie elke dag.

 

 • Een tweede steunmaatregel is de hinderpremie. Die vraagt u aan via de website van het VLAIO: https://vlaio.be/nl/subsidies-financiering/corona-hinderpremie/hoe-vraag-je-de-corona-hinderpremie-aan.
  Belangrijk om te weten hierbij:
  • Deze premie dient u aan te vragen voor 5 mei.
  • Zorg dat u bij de aanvraag uw identiteitskaart en pincode bij de hand heeft of gebruik de ‘itsme’ app.
  • Vindt u dit moeilijk of lukt het niet? U kunt een beroep doen op de 1700 lijn. Zij helpen u met het aanmaken van een beveiligingscode.
  • Lukt ook dit niet? Maak dan een afspraak om het via ons kantoor te laten doen. Hou er wel rekening mee dat we hiervoor een vergoeding vragen.

 

 • Naast de al eerder aangekondigde hinderpremie zal er nu ook een eenmalige compensatiepremie worden toegekend van 3.000 EUR aan bedrijven die niet verplicht moesten sluiten, maar toch hun omzet met minstens 60 % zien dalen in de periode van 15 maart tot en met 30 april 2020, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  De procedure zal dezelfde zijn als van de hinderpremie. Aanvragen kan nu nog niet, wellicht is de aanvraagapplicatie pas volgende week online. Wij volgen het op!

 

Tip 2 - Cash is koning!
 

Bekijk hoe u financieel verder kunt tot eind september, en ga daar alvast van uit. Evalueer al uw uitgaven en inkomsten door een cashplan op te stellen. Dit geeft u een zicht op hoe u uw kosten gaat betalen. Evalueer welke inkomsten u nog zal genereren.

Bekijk welke investeringen u nu moet doen en welke u kunt uitstellen. Informatie over hoe u uw cash goed beheert, vindt u hier: http://allesovercenten.be/levensmomenten-en-themas/mijn-geld/10-tips-om-je-geld-te-beheren

Heeft u hulp nodig om een cashplan op te stellen of een goed zicht te krijgen op uw inkomsten en uitgaven? U kunt uiteraard een beroep doen op ons! We maken een duidelijke prijsafspraak voor we van start gaan.

Tip 3 - Stel uit tot later…
 

In tijden als deze mag u de overheid gerust laten wachten op haar geld en bepaalde betalingen uitstellen. U krijgt sowieso 2 maanden uitstel voor de betaling van uw personen- en vennootschapsbelasting. Let op, dit geldt enkel voor aanslagbiljetten gevestigd vanaf 12 maart 2020! Ontving u voor die datum uw aanslagbiljet, dan moet u een betalingsuitstel expliciet aanvragen. Ook voor btw, bedrijfsvoorheffing, onroerende voorheffing en verkeersbelasting is er mogelijkheid tot uitstel van betaling. Lees goed onze mail wanneer we u de betaalopdracht voor de BTW bezorgen, of check de website van de FOD Financien of de Vlaamse Overheid.

Ga op tijd naar de bank! Zorg dat u een financieel plan heeft (zie hierboven) zodat de bank vertrouwen krijgt dat uw onderneming deze uitdaging kan en zal overwinnen. De tussentijdse cijfers die we telkens meesturen met onze btw-mail versterken dit vertrouwen. Beschikt u over voldoende financiële reserves om verder te kunnen tot eind september? Ga ook dan zeker naar de bank. Het is beter om financieel goed voorbereid te zijn op een mogelijke tweede coronagolf en crisis in de herfst. Better safe than sorry!

Bespreek met uw leveranciers hoe jullie ‘partners in crime’ kunnen zijn in deze periode. Hen niet betalen? Een slecht idee, want na de crisis moet u ook met hen verder werken. Kunt u hen echt niet betalen? Bespreek dan wat mogelijk is. Misschien willen ze voorraad terugnemen of kennen ze iemand die momenteel met dezelfde ruwe materialen verder kan. Net als u willen uw leveranciers immers geen gezonde klanten verliezen door deze crisis.

Informeer bij uw verzekeringsmakelaar voor welke risico’s u wel en niet verzekerd bent. Misschien is overmacht niet van toepassing op elke derving van inkomsten die u heeft. Laat ook hier geen euro op tafel liggen. Pensioensparen, vrij aanvullend pensioen en IPT zijn geen noodzakelijke verzekeringen. Deze betalingen kunnen uitgesteld of eventueel een jaar overgeslagen worden.

Tip 4 - Is corona overmacht?
 

De kleine lettertjes worden nu plots grote uitroeptekens. Overeenkomsten en contracten werden afgesloten in goede tijden, maar in crisistijden wordt het soms moeilijk of onmogelijk om ze nog correct na te leven. Kan overmacht ingeroepen worden of niet?

Uiteraard hangt dit af van overeenkomst tot overeenkomst. U kunt hiervoor ook bij ons terecht, net als voor alle andere juridische vragen of problemen. We hebben een jurist binnen ons team die u graag verder helpt. Na extra info en/of een diagonale lezing van documenten maakt hij eerst een schatting van de kostprijs voor we van start gaan.

Tip 5 - Wees creatief en onderneem!
 

In tijden van angst of grote onzekerheid zoals vandaag durft ons ‘reptielenbrein’ het wel eens over te nemen. U kunt drie dingen doen: vechten, vluchten of bevriezen.

Onze tip: neem de vechthouding aan en laat u niet klein krijgen!

Kunt u met uw infrastructuur iets anders doen, nu uw inkomsten weggevallen zijn? Wij hebben de laatste weken al veel creatieve ondernemers gehoord en gezien (vanop de nodige afstand uiteraard!) die nu hun webshop op volle toeren laten draaien, hun social media kanalen actiever inzetten om te verkopen, webinars aanbieden, meetings organiseren met Microsoft Teams enzovoort.

Kom dus uit uw kot en blijf niet bij de pakken zitten!

“Je zal je leven nooit kunnen veranderen als je niet iets verandert dat je elke dag doet.”
(John C. Maxwell, Amerikaans schrijver)